Profilbild Emma Skeppström
Emma Skeppström 5 september / 2017

Demokratin testas i Kenya

Fredagen den 1 september hände något unikt i Kenya. En domstol ogiltigförklarade presidentvalet som hölls i augusti 2017. Val har ogiltigförklarats eller ställts in i Afrika tidigare men detta var första gången som en oppositionskandidat lyckades att genom domslut ogiltigförklara ett val. Kenya måste nu hålla nyval inom 60 dagar.

Beslutet från domstolen är positivt och kan ses som ett steg framåt för demokratin. Exemplen på när det gått åt andra hållet är dock många. 2011 förlängde Ekvatorialguineas president, Teodoro Obiang, sin möjliga tid vid makten genom en folkomröstning om ändringar i konstitutionen. Obiang är den president på kontinenten som suttit längst vid makten, sedan 1979, och han har nu möjlighet att sitta kvar till 2029. I Uganda vill den sittande president sedan 31 år, Yoweri Museveni, att den åldersgräns som finns för presidentämbetet tas bort. I Rwanda har resultatet av en folkomröstning 2015 om ändringar i konstitutionen möjliggjort för president Paul Kagame att sitta kvar vid makten fram till 2025. Och i Burundi har presidentens beslut om att ställa upp till omval en tredje gång, trots att konstitutionen begränsar möjligheten till två omgångar, skapat en segdragen konflikt.

Att en sittande presidents omval ifrågasätts på legala grunder i ett afrikanskt land, på grund av att valet inte anses ha genomförts i enlighet med vad som anges i konstitutionen, är därför en viktig milstolpe.

Enligt Afrobarometer som genomför opinionsundersökningar i Afrika är demokrati det styrelseskick som föredras av cirka två tredjedelar av befolkningen på kontinenten. Det varierar självklart mellan olika länder och mellan olika socioekonomiska grupper, men demokrati är ändå det alternativ som flest föredrar.

En intressant analys som Afrobarometer gör är att kvaliteten på de val som hålls bidrar till att förklara efterfrågan på demokrati. I länder med högkvalitativa val är det mer sannolikt att den folkliga efterfrågan på demokrati ökar än i länder med lägre kvalitativa val. Enligt den logiken är inte bara domslutet i Kenya ett möjligt tecken på förbättrad demokrati, utan det kan också bidra till ökad efterfrågan på demokrati. Detta är viktigt då samma analys från Afrobarometer också visar att efterfrågan på demokrati gått ned något sedan 2012, vilket förklaras med en gradvis tillbakagång för demokratin på kontinenten. Analysen kan du läsa i sin helhet här.

Tillbaka till Kenya. Vad som kommer att hända nu är fortfarande oklart. Domstolen har inte baserat sitt beslut på själva valresultatet utan det är valprocessen som ifrågasatts och framför allt hur valkommissionen överförde och redovisade resultat. President Kenyatta, som med 54 procent vann valet som nu ogiltigförklarats, har sagt att han ska respektera domslutet men har också kallat domarna för skurkar. Ett nytt valdatum är satt till den 17 oktober. Valkommissionen kommer att ha ett tufft jobb att vinna tillbaka förtroendet under den dryga månad som är kvar. Även det internationella samfundet behöver fundera på hur det ska agera eftersom flera aktörer, under den turbulens som rådde efter valet i augusti, bett oppositionen att acceptera valresultatet. Men framför allt är detta en viktig dag för Kenyas befolkning, som fått en ny möjlighet att testa sitt lands demokrati.

av Emma Skeppström
Profilbild Emma Skeppström

Skrivet av Emma Skeppström

Emma är projektledare för FBA:s arbete med Sveriges strategi för regionalt utvecklingssamarbete med Afrika söder om Sahara. Hon har tidigare arbetat på FBA:s program för säkerhetssektorreform. Hon har även jobbat som säkerhetspolitisk analytiker med fokus på Afrikas horn, och då särskilt Somalia.

Fler inlägg av Emma Skeppström

På jakt efter afrikanska lösningar på afrikanska konflikter

7 november, 2018

Hur kan Afrikanska unionen (AU) arbeta för att bättre förebygga våldsamma konflikter på kontinenten och lösa befintliga konflikter? Vilket stöd bör omvärlden ge till AU:s fredsarbete? De frågorna diskuterade över 90 deltagare på en konferens, eller forsknings- och policydialog som vi valde att kalla det, som AU och FBA nyligen arrangerade tillsammans. Konferensen hölls vid […]

Dialog och medling ska förebygga valvåld i Västafrika

29 augusti, 2018

Under 2018 genomförs val i 23 afrikanska stater – på lokal, regional eller nationell nivå. Demokratiska val har blivit allt vanligare på den afrikanska kontinenten. Samtidigt rapporteras en ökning av valrelaterat våld. Enligt en studie av Stephanie M. Burchard har mer än hälften av Afrikas stater upplevt någon form av valvåld sedan det kalla krigets […]

Den svaga statens utmaningar – konflikter på flera nivåer i Somalia

17 januari, 2018

I över 20 år har Somalia härjats av konflikter och saknat en centralregering med kontroll över hela landet. Konflikterna och statens bristande närvaro har haft stora effekter på livet för befolkningen. Det handlar bland annat om bristande ekonomisk säkerhet, tillgång till hälsa, skydd mot våld och mänskliga rättigheter. Ett antal försök att bilda regeringar och […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]