Bertil Fröderbergs almanacksanteckningar från slutet av mars 1945. (Klicka för större bild)

På bordet i köket ligger en tysk arméhjälm. Dess utmärkande siluett känner de flesta igen. Bredvid hjälmen ligger ett par hopvikta hakkorsflaggor och ett par kartonger, fyllda med medaljer, pärmar och diverse souvenirer. I lägenheten på Östermalm i Stockholm bor Hanna som hörde av sig till FBA och Folke Bernadottesamlingarna (FBS) i höstas. Hennes morfar, Bertil Fröderberg var chaufför i insatsen med de Vita bussarna i Tyskland våren 1945 och han deltog även i senare Röda Korsinsatser i Tyskland 1945-1947. Bertil efterlämnade bland annat två almanackor från 1945 med nedskrivna betraktelser om händelserna från insatserna samt ett fotoalbum och en mängd informationsmaterial som nu kommer skannas och införlivas i FBS. Här intill kan du läsa om vad han skrev i sin almanacka för precis 71 år sedan.

Bland det material som vi fått låna finns en fyra sidor lång föreskrift om hur de före detta koncentrationslägerfångarna skulle desinficeras. Texten syftar enbart till att göra processen så grundlig och effektiv som möjligt och tar inte patienternas psykiska tillstånd i beaktande. Det indikerar att situationen för alla inblandade var mycket extrem och behovet av att snabbt och effektivt kunna genomföra insatsen var överordnat det mänskliga psykiska lidandet. Snabbheten var inte sällan avgörande eftersom bussarna vid flera tillfällen besköts av allierat flyg. Många patienter dog under dessa räder eftersom de ofta var för svaga för att springa ut ur bussarna när flyganfallen kom.

Under Röda Korsets räddningsinsatser efter andra världskrigets slut blev Bertil tillfångatagen av ryska trupper och skickades med fångtransport på tåg österut. På det tredje flyktförsöket lyckades han ta sig tillbaka till Polen där han sedan fullgjorde sitt uppdrag åt Röda Korset genom att återlokalisera de bussar som av olika skäl fått överges under räddningsinsatsen.

Scan141010_065

Bertil Fröderberg var med vid evakueringen av norska flyktingbarn från Hohehorst.

Bertil Fröderberg fick med sig många svåra minnen från insatserna. Hur många av hans kollegor som också fick det är oklart, men mörkertalet är sannolikt mycket stort. Bertil var med när de evakuerade fångar i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Hanna berättade att hennes mormor satt uppe många nätter och lyssnade på Bertils fruktansvärda berättelser. En natt slet han i förtvivlan ut alla bilder ur det fotoalbum han gjort om insatserna och satte aldrig tillbaka dem igen. Tre bilder fick dock sitta kvar. De föreställer norska barn som de evakuerar från Hohehorst den 22 juli 1945 (se bild nedan).

Hjälmen, flaggorna och de övriga föremålen kommer Hanna skänka till Armémuseum.