afghanistan1I lördags trotsade afghanerna den väpnade motståndsrörelsen hot och varningar genom att i stora antal gå till urnorna för att rösta fram sin nästa president. Preliminära rapporter talar om runt 60 procents röstdeltagande, varav en tredjedel kvinnor, och valet kan redan nu betraktas som en seger på många sätt.

Det var en seger för staten Afghanistan. På nästan alla tänkbara sätt genomfördes valet bättre än vad någon bedömare vågats hoppats på. Det är nära till hands att likna valet med det som skedde i Pakistan förra året. Även där trotsade pakistanierna de uppenbara säkerhetsrisker som existerade och säkerställde ett maktskifte baserat på demokratiska grunder.

Det var en seger för de afghanska säkerhetsstyrkorna. Valdagen såg färre döda än vilken dag som helst i Afghanistan och de två försök till självmordsattacker som gjordes avstyrdes effektivt utan att skada några väljare. Än om en hel del incidenter skedde, framförallt i östra, norra och västra Afghanistan, var dessa färre än förväntat.

Det var också en seger i ett ständigt pågående informationskrig och för de fria afghanska medierna. Utan statlig inblandning enades dessa och genom att inte rapportera om den rad anmärkningsvärda attacker i valets upptakt fick inte motståndsrörelsen med talibanerna i spetsen det syre genom allmänhetens uppmärksamhet som de eftersökte.

afghanistan2Till sist var det en religiös seger. Talibanernas försök att hävda att demokrati och rätten att rösta strider mot sharia motverkades effektivt då en majoritet av landets mullor enades i uttalanden om att rösta, även kvinnor, inte strider mot sharia.

Var det då ett perfekt genomfört val? Nja, många vallokaler fick tidigt under dagen slut på valsedlar och det förekommer frekventa rapporter om så kallad ballot stuffing. Nu hoppas jag att jag har fel även i min andra förutsägelse om vilka två kandidater som går till en andra valomgång. De opinioner som gjorts talar till Ghanis och Abdullahs fördel men det finns det indikationer på att en rad händelser tillsammans – det faktum att säkerheten påverkade i första hand de områden där Abdullah är populär och det var även i första hand här som valsedlar saknades – kommer att rättfärdiga att Rassoul snarare än Abdullah tar sig vidare till en andra valomgång.

För nu väljer jag att fokusera på det positiva. Valet har verkligen på väldigt många sätt varit en seger, en befolknings seger över en väpnad motståndsrörelse som alltid varit beroende av just denna befolknings stöd för att kunna verka. Jag väljer att se detta som ett rejält kliv i rätt riktning mot ett demokratiskt maktskifte och håller tummarna för att jag kan säga det samma om några veckor då vi vet mer om valresultatet.

Foto: EUPOL, European Union Police Mission in Afghanistan