Snart börjar det dra ihop sig. Jul- och nyårsfirande står för dörren! Men precis som alltid så är det tusen saker som ska klaras av innan man på riktigt kan njuta av glögg i julstjärnans sken och känna att boken för 2013 kan stängas.

Till skillnad från det svenska budget- och verksamhetsåret är det liberianska året brutet och man talar nu om en halvårsuppföljning.

I september i år samlades över 100 personer från ministerier, myndigheter, kommissioner, parlament, civila samhället, FN-familjen och andra internationella partners i Monrovia City Hall. Alla hade kommit för att under två dagar prata om den pågående liberianska säkerhetssektorreformen och vilka utmaningar som landet står inför under kommande år.

Den successiva överlämningen av säkerhetsansvaret från FN-missionen till den liberianska säkerhetsarkitekturen står naturligt i fokus och flera viktiga händelser såsom senatorsval nästa år och presidentval 2017 är avgörande för den fortsatta utvecklingen. En genomlysning och revidering av den nationella säkerhetsstrategin kommer att genomföras under nästa år. Det kommer att bli en stor och viktig övning i sig som förhoppningsvis resulterar i en tydlig vägkarta för sektorns inriktning.

Strand LiberiaVi äter hemlagad Janssons frestelse i 30 graders värme och i förra veckan firade vi Lucia. Jag kommer att stanna i Monrovia över jul, kanske blir det  ett besök i Robertsport, den lilla staden halvvägs till gränsen mot Sierra Leone, där stränderna är orörda och havet lite blåare och lugnare än i huvudstaden. Turismen i Liberia är i sin linda, men Robertsport kommer definitivt vara ett resmål att hålla ögonen i framtiden. Med sin pittoreska charm, strategiska läge och vänliga människor lockar Robertsport med allt från surfing och vita stränder till grillad hummer och stilla kvällar på en av verandorna med utsikt över havet.

God jul och gott nytt år!