Pristina-toppbild

Söndag förmiddag i Pristina. Poddversionen av God morgon, Världen! går i bakgrunden. Mellan frukost, tandborstning och påklädning får jag rapportering från Moderaternas ”arbetsstämma” (Ulf Adelsohn raljerar över Nya Moderaternas avsaknad av självironi) och ett reportage om svenskar som frivilligt deltagit som stridande i internationella konflikter – från internationella brigader i Spanska inbördeskriget till PKK och den Fria Syriska Armén.

Efter ett kort Skypesamtal med familjen därhemma lämnar jag bostaden. Höstsolen värmer och solar Pristinas kuperade omgivningar. Gërmiaparkens bladskrud går i militärgrönt och rostbrunt. Jag är på väg till en ceremoni på militärbasen Film City som ska högtidlighålla att Sverige avvecklar truppstödet till Nato:s Kosovo Force (KFOR) och lämna över sitt ansvarsområde till Italien.

Sverige har bidragit till KFOR sedan insatsen etablerades 1999. Under de följande 14 åren har 9000 svenskar tjänstgjort här. ”Att Sverige nu avvecklar sitt truppbidrag innebär inte slutet för Sveriges engagemang för säkerhet och utveckling i Kosovo” understryker försvarsminister Karin Enström, som är ceremonins inledningstalare. Sverige kommer även fortsättningsvis att ha ett starkt engagemang i Kosovo med fokus på rådgivande insatser till stöd för uppbyggnad och omvandling av landets rätts- och säkerhetssektorer .

Efter att ceremonins formella delar kommit till ända inbjuds blåklädda, grönklädda och civilklädda svenska kollegor att inta en lättare lunch på stående fot. Med en shish kebab i ena handen och dippsås i den andra får jag en kort pratstund med försvarsminister. Jag hinner säga säkerhetsektorreform, Kosovos säkerhetsrådssekretariat och Folke Bernadotteakademin (gott så) innan minister förvinner iväg till nästa tête-à-tête.

Väl hemma igen viker jag tvätt tillsammans med Pamela Jaskoviak och funderar över den kommande veckans utmaningar. På agendan står bland annat samtal om den pågående översynen av Kosovos säkerhetssektor och hur en process som spänner över 20 månader och hela säkerhetssektorn bäst sammanfattas för att bli till ett tydligt underlag för Kosovos beslutsfattare. Den statiska elektriciteten sticker till i handen.