Profilbild Zaida Catalán
Zaida Catalán 2 mars / 2016

Slängkyssar och gäckande hjärtan i Al Jib

VAR

”The Sunrise kissed my Chrysalis–

And I stood up –and lived–”

–Emily Dickinson

I Ramallah blommar körsbärsträden, mandelträdens blomblad har redan börjat sin lugna resa mot jorden och en tillstymmelse till grön bebismandel syns i blommans kärna. Våren är här, med fågelsång i både palestinska och israeliska hjärtan.

De mörka vinterjackorna är bortglömda och vårens pastellpalett lockar leenden och lekfulla blickar.

På promenad genom campusområdet vid Birzeit-universitetet utanför Ramallah ser jag den nya generationen palestinier. Det är ett område som fullkomligt sjuder av kreativitet, framtidstro och längtan efter det liv deras föräldrar aldrig fått leva.

Den palestinska unga kvinnan som med sina tajta byxor, rosa skjorta, matchande hijab och noggrant pålagd makeup går med bestämda steg mot sin nästa lektion. De unga männen som med omtanke valt ut sina märkesjeans och trendiga solglasögon sitter på bänkar och skrattar flirtigt mot de förbipasserande tjejgängen som de kastar lekfulla blickar mot. Det här är livet. Det är vår.

Under mitt möte med juridiska fakulteten för universitetet berättar chefen för forskningsprogrammet att den framtid som många unga kvinnor möter när de kommer hem till sina familjer efter universitetsstudierna är den klassiska modersrollen. Hon skrattar när hon konstaterar att det är därför många av dem kommer tillbaka för att fortsätta med masterstudier.

Sysselsättningsnivån bland kvinnor på Västbanken är 17 procent. Trots hundratals miljoner i biståndspengar från världens olika länder för program som ska öka kvinnors ekonomiska självständighet, har andelen kvinnor i arbete legat på samma nivå i decennier.

När jag kör genom byar på Västbanken ser jag barn och vuxna möta våren på sin farstu. De sitter på trappan utanför huset och vinkar mot mig när jag kör förbi. Vid den israeliska checkpointen i Al Jib ser jag arbetarna som varje dag stämplas ut och in genom kofösargrinden för att få rätt att gå över till den andra sidan och arbeta i bosättningar i det som är innanför 1967 års gröna linje, men idag är ockuperat område av Israel.

När jag sitter i bilkön och väntar på att få att bli utsläppt från checkpointen möter jag de palestinska männens blickar genom bilglaset. De har arbetat hela dagen i en bosättning och har nu lyckats ta sig genom checkpointen för att påbörja färden hem. Deras slängkyssar möter min förvånade blick genom bilglasen.

Det är vår, och vi är alla människor. Vi vill alla lämna det gamla för att kunna födas in i det nya. Därför är Israel och Palestina fast i en evig vinterdvala. Med politiker och ekonomiska intressen som föredrar stiltje och status quo framför att låta de gamla maktstrukturerna kollapsa.

Det är naturens lag att livscykeln är liv, död, pånyttfödelse. Liv är rörelse, dynamik och förändring.

Våren är här i Palestina och Israel, oavsett om politikerna vill det eller inte. Och oavsett om de vill det eller inte slängs det kyssar, och ansikten vänds mot solens värmande strålar. Vår kärlek till livet är vad som får våra gäckande hjärtan att le.

av Zaida Catalán
Profilbild Zaida Catalán

Skrivet av Zaida Catalán

Zaida är jurist med en passion för att lära känna världen och bidra till förståelse för olikheter. Idag arbetar hon som Gender Expert för EUPOL COPPS i Palestina, med uppdrag att att öka förståelsen för vikten av jämställdhet i det palestinska rättsväsendet. Zaida har tidigare arbetat för EU i Afghanistan och i Demokratiska republiken Kongo med att utbilda rättsväsendet i genderfrågor, och innan dess inom politiken i Sverige.

Fler inlägg av Zaida Catalán

Krig, bomber och själens trauma

9 december, 2015

Jag och Fatima satte oss ned i väntan på att alla kursdeltagare skulle anlända. Jag tittade på klockan, den visade 09.03. Jag började bli irriterad över att övriga kollegor från missionen inte hade anlänt ännu. Vi skulle ju börja 09.00 och deltagarna väntade. Vi skulle tillsammans hålla i en tvådagarskurs i genus och mänskliga rättigheter […]

”Nämn inte ockupationen”

15 oktober, 2015

Gråa moln tätnar över de tre världsreligionernas huvudstad Jerusalem. De senaste veckorna har knivattacker, masskjutningar och bilar som rammar folksamlingar enligt rapporter dödat 27 palestinier och nio israeler. Det talas om att Pandoras ask öppnats på nytt; tryckkokaren som skapats av ockupation och förtryck börjar pysa – igen. Hur kan vi förstå situationen i Israel […]

Min förälskelse med ”inshallah”

24 juni, 2015

Varför skulle någon välja att flytta tusentals mil från nära och kära? Varför välja att bo på en plats där elektricitet, ren mat och och vatten är en bristvara? Och framförallt, varför välja att bo på en plats där risken för att utsättas för våld är högre därför att du representerar det internationella samfundet? De […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]