Profilbild Stefan Åström
Stefan Åström 11 februari / 2014

Tankar kring avväpning och återanpassning under dimmiga dagar på Djurönäset

Efter en mycket intensiv höst, välbehövlig vila över jul och nyår på varmare breddgrader, så sitter alla kolleger här tillsammans på randen till Stockholms skärgård och planerar årets insatser för mer av fred och säkerhet i världen. Dimman som ligger som bomull över anläggningen, och över hela Sverige under dessa korta februaridagar, kan inte dölja, eller ens dämpa de utmaningar som året verkar ha på lut.

Globalt pågår flera program och aktiviteter på området avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter (på engelska Disarmament, Demobilisation and Reintegration, därav förkortningen DDR). Dessa program visar i ökande utsträckning nödvändigheten av en i viss mån utvecklad och förändrad DDR-doktrin. Detta behov är också något som framgått med tydlighet i den kontinuerliga dialog som DDR-programmet på Folke Bernadotteakademin för med de inom FN DDR-ansvariga, enskilda organisationer, den akademiska världen och övriga runt klotet som på olika sätt involveras inom området.

Förutom att den doktrin som utvecklats av FN, IDDRS – Integrated DDR Standards, och som lanserades 2006, berikats med ett nytt kapitel som behandlar förhållandet mellan DDR och hanteringen av naturtillgångar i konfliktområden, har också modifieringar skett av de riktlinjer som ska vara vägledande vid planering och genomförande av återanpassning till en civil tillvaro efter konfliktens slut.

Speciellt måste nya angreppssätt prövas för att komma runt och förbi den stigmatisering som hemvändande kombattanter utsätts för. Även om de ibland kan ses som krigshjältar av mottagande lokalsamhällen, är fallet nästan alltid det omvända. De möts av misstro, rädsla och marginalisering. Personer man bör ha så lite som möjligt att göra med om man är rädd om sitt skinn. Problemet blir då att många före detta kombattanter inte ser någon annan utväg än att låta sig på nytt värvas till en väpnad grupp. På så vis upprätthålls den onda cirkeln av förnyad väpnad våldsutövning efter förhoppningar om en stabil fred.

Vet inte om det är Djurönäset med dess korta dagar och dimma som får mig att tänka i dessa banor just här. Vad kan då göras för att bryta denna onda cirkel?

Erfarenheter från flera konflikthärdar som Sierra Leone, Haiti, Somalia och Afghanistan visar att det är i just samma mottagande lokalsamhälle som denna polarisering och stigmatisering mellan offer till konflikten och dess förövare måste överbryggas.

Genom att låta alla människor i lokalsamhället delta och bestämma vad som ska göras, och hur och när, kanske denna polarisering kan överbyggas. I år är en av utmaningarna inom DDR att hitta formerna för detta i Kongo och Colombia.

2artbild-DDR

Att förstöra vapen och militär utrustning är enklare än att åstadkomma försoning mellan offer och förövare.

av Stefan Åström
Profilbild Stefan Åström

Skrivet av Stefan Åström

Erfarenheter av och kunskaper om avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter (DDR) har jag inhämtat i Latinamerika sedan mitten av 1990-talet, förutom ett kort gästspel i Bosnien i början av 2000-talet. Jag har hunnit med både FN (MINUGUA, UNHCR och UNDP) och OAS i Colombia under alla dessa år. Nu när jag är tillbaka i Sverige igen känns det givande att kunna dela med sig av dessa fälterfarenheter och betydelsen av DDR för hållbar fred och säkerhet.

Fler inlägg av Stefan Åström

Kan radikaliserade terrorister avväpnas?

11 juni, 2015

Vad är på gång inom DDR-området? Efter ett intensivt resande utan motstycke de senaste månaderna har nu DDR-programmet (avväpning, demobilisering och återanpassning av kombattanter) äntligen landat permanent i Stockholm. Innan säsongsavslutning och sommarfester kan det finnas anledning att något reflektera över vad som händer inom området och vad framtiden möjligtvis kan komma att medföra. Bland […]

Sydafrika satsar på stabilitet i regionen

17 mars, 2015

Vi som jobbar på FBA:s program för DDR, Disarmament, Demobilisation and Reintegration of Ex-Combattants, har precis kommit tillbaka till Stockholm efter två veckors arbete i Sydafrika. Sedan 2008 har vi varje år bidragit med tematiskt stöd och ämnesinnehåll till DDR-kursen som Peace Mission Training Center (PMTC) utför i Pretoria. Många av deltagarna kommer från Sydafrikas […]

Hit och dit och fram och tillbaka med DDR

18 november, 2014

Denna höst, när mer krig verkar vara i antågande oavsett i vilken riktning man tittar ut över världen, finns också ljusglimtar för oss som jobbar med DDR (Disarmament, Demobilization and Reintegration) på FBA. Avväpning och demobilisering av väpnade styrkor och grupper är kanske inte annars det första man tänker på när man öppnar morgontidningen i […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]