Säkerhetspolitik, uniformer och Pain au Chocolat

Åter i Stockholm efter en veckas kurs på den Belgiska försvarshögskolan i Bryssel. Det sägs att ”ju sämre mat – desto bättre armé” och med det i åtanke så måste Belgien ha ett av världens starkaste försvar…men det kompenserades med det närliggande bageriets utbud av Pain au Chocolat.Pain_au_Chocolate-blogg

Kursen på den Belgiska försvarshögskolan var anordnad av det europeiska nätverket European Security and Defence College (ESDC) som erbjuder en rad spännande kurser inom civil såväl som militär krishantering och oftast en kombination av dessa två.

För min del handlade det om en första utbildningsvecka av fyra, med fokus på EU:s Gemensamma Säkerhet och Försvarspolitik (GSFP/CSDP). Vi var 60 stycken glada deltagare från hela EU. Många av oss hade uniform och ännu fler var män. De allra flesta faktiskt. Så även kursens uppskattade genderföreläsare, en två-stjärnig general från Natohögkvarteret. Av någon outgrundlig anledning ter det sig som om en genderföreläsning tar mer skruv när den levereras av en man. I wonder why?

Under kursveckan hann vi även med en spännande diskussion med EU-parlamentets Subcommittee on Security and Defence (SEDE). Deras arbete fyller en viktig funktion för att säkerställa att alla vi vanliga röstande européer finns med i de stora processerna som drivs inom EU kopplat till CSDP. Inte minst är detta viktigt inför kommande EU-toppmötet i december som kommer att kunna ge impulser och riktlinjer inför fortsatt arbete med CSDP.

Nästa gång vi ses inom denna ESDC-kurs blir i november i Madrid. Då kan vi räkna med att EU:s höge representant för utrikes frågor, Lady Ashton, har gett en tydligare bild av vilka utmaningar hon ser inom CSDP-insatser och hur det kan komma att behandlas under rådsmötet i december. Med tanke på att Sverige har över 200 civila utsända till EU-missioner, och att nästan hälften av dom är utsända av FBA, så är det viktigt att vi följer och deltar i debatten kring CSDP-insatser. Dessa utsända experter är det yttersta ledet av EU:s försvars- och utrikespolitik.

Men visst är det något speciellt med Bryssel i alla fall. Inte bara är det ”Europas huvudstad” och ett globalt strategisk centrum med EU och Natohögkvarter samt en rad andra viktiga internationella centra. Dessutom har staden, utan tvekan, Europas sämsta väder och bästa mat. Ja, undantaget den mat som bjöds på av deras försvarshögskola…

av Michaela Friberg-Storey
Profilbild Michaela Friberg-Storey

Skrivet av Michaela Friberg-Storey

Jag har haft förmånen att få arbeta internationellt med humanitära insatser, mänskliga rättigheter, valprocesser och politiska reformer i närmre 20 år, runt om i världen. Under dessa år har jag tjänstgjort för Läkare Utan Gränser, EU, FN och OSSE. För ett par år sedan återvände jag till mitt älskade Stockholm. Men jag är och förblir förankrad i fältet.

Fler inlägg av Michaela Friberg-Storey

Myanmar - ett slut på världens längsta inbördeskrig?

8 april, 2014

Tillbaka i pagodernas land där utvecklingen går snabbare än den Lexus Cabriolet som just tvärnitat bredvid mig och Helena Vazquez i bilkön.  Vår taxi är av en betydligt mer modest fordonskaraktär. I vår bil fungerar luftkonditioneringen när vi vevar ner alla fönster samtidigt som vi håller tummarna för att inte behöva stanna. Här, i den […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg